
 

  

 

 
 To: [Scheme name] 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
By email 

 19 November 2015 

  

Dear all, 

Information request from the Payment Systems Regulator (PSR) to [Scheme name] 

in relation to the EU Interchange Fee Regulation 

For purposes associated with the EU Interchange Fee Regulation (IFR), the PSR is gathering 

information on the UK domestic transactions made under the [scheme name] scheme. The 

information requested will be used by the PSR to calculate the market share of three-party 

schemes that may be exempted from the IFR interchange fee caps on UK domestic card 

transactions. 

Subject to the timely receipt of the necessary information we intend to publish a provisional 

view by 9 December 2015. 

Annex 1 to this letter explains the background to this information request. 

Annex 2 includes the Question applicable to your scheme, as well as the relevant definitions to 

be used in preparing your response. 

The Payment Card Interchange Fee Regulations 2015 

The Payment Card Interchange Fee Regulations 20151 (the Regulations) provide that on 9 

December 2015 the PSR will be given new statutory powers in connection with our role of 

monitoring and enforcing the IFR in the UK. 

These new powers will enable us to exercise formal information gathering powers in connection 

with our IFR functions, and we will be able to take action (equivalent to section 90 of the 

Financial Services (Banking Reform) Act 2013 (FSBRA)) to enforce information requests. We 

would also be required to treat the information we receive under the FSBRA disclosure 

provisions (sections 91 to 95). 

                                           
1 http://www.legislation.gov.uk/uksi/2015/1911/contents/made 



 

 

 

We will treat the information we receive in response to this request as if it were gathered 

under our powers under the Regulations, and accordingly the FSBRA provisions on disclosure 

of information (see sections 91 to 95 FSBRA) will apply to it. 

Confidentiality and accuracy of information  

 

Please ensure that you properly mark any information which you consider to be confidential in 

your response. We may ask you to explain any claims of confidentiality which you make, in 

particular blanket claims of confidentiality.  

 

Your response should be accompanied by the following declaration by an officer of the 

company: 

 

“All information and evidence provided in this submission to the PSR is, to the best of my 

knowledge and belief, true and accurate. 

 

Signed: [ ] 

Position in the company: [ ]  

Date: [ ]” 

 

Next steps and how to respond 

Please provide the information requested by 3 December 2015. 

 

Your response should be sent by email to cards@psr.org.uk. 

 

How to contact us about this information request  

 

Please contact us without delay if you think that you may have any problems in providing this 

information by the deadline. 

 

Please also contact us if upon reading the questions below you find that there are some points 

which are unclear to you or which you wish to discuss with us before preparing or submitting 

your response.  

 

If you wish to contact us about this information request, please telephone [named PSR 

contact] or email the PSR cards team at cards@psr.org.uk.  

 

Yours sincerely,  

 

  

mailto:cards@psr.org.uk
mailto:cards@psr.org.uk


 

 

 

Annex 1 – Background and market share calculation 

 

On 29 April 2015, the European Parliament and the Council of the European Union adopted the 

Interchange Fee Regulation (IFR), which was published in the Official Journal of the European 

Union on 19 May 2015.   

The IFR requires each Member State to appoint one or more competent authorities that will be 

empowered to enforce the IFR.  HM Treasury (‘the Treasury’) has decided that the PSR will be 

the main competent authority in the UK.  The Statutory Instrument giving the PSR its powers 

to monitor and enforce compliance with the IFR (known as the Payment Card Interchange Fee 

Regulations 2015) will enter into force on 9 December.2 

Some IFR provisions enter into force on 9 December, including caps on interchange fees for 

credit and debit card transactions.   

Exemption from interchange fee caps 

Under Article 1(5) of the IFR Member States have discretion  to grant a time-limited exemption 

from domestic interchange fee caps to three-party schemes which: 

 operate with licensee issuers and/or acquirers or 

 issue cards with a co-branding partner or through an agent 

The Treasury has decided3 to exercise this option. To qualify for the exemption, the value of a 

scheme’s annual transactions must be less than 3% of all card-based transactions in the UK. 

This means transactions where the issuer, acquirer and merchant are all located in the UK.4  

The Treasury stated publicly in its consultation response that this calculation would be for the 

PSR to undertake:5  

“The PSR will gather the information and undertake an assessment of whether a three 

party scheme operating with licensees exceeds a 3% share of the market. If a three party 

scheme which licenses moves over this threshold, they will be subject to the interchange 

fee caps.” 

                                           
2 See: http://www.legislation.gov.uk/uksi/2015/1911/contents/made 
3 HM Treasury (2015), “Interchange fee regulation: consultation response”, page 7 
4 See the definitions of “domestic” and “cross-border” transactions in Article 2 of the IFR 
5 HM Treasury (2015), “Interchange fee regulation: consultation response”, page 7 



 

 

 

The market share calculation  

As set out in Article 1(5) of the IFR, the market share calculation should be based on 

transaction value rather than volume. This means that we will look at the total value of 

purchases made on cards rather than the number of card purchase transactions.  

The calculation includes a numerator (X) and a denominator (Y), with the market share being 

expressed as X as a percentage of Y. Below, we illustrate the elements of each and explain 

why we consider they are included.  

 

X as a percentage of Y: 

Where X = Value of all card-based payment transactions made under an 

exemptible three-party scheme in the UK 

Where Y = Value of all card-based payment transactions made in the UK 

Term Explanation 

value The amount of all transactions (i.e. the monetary amount of all 

items purchased).  

card-based A card-based payment transaction is “a service based on a payment 
scheme’s infrastructure and business rules to make a payment 
transaction by means of any card, telecommunication, digital or IT 
device or software if this results in a debit or credit card 

transaction” (see Article 2(7)). It includes, for example, both 
physical and virtual cards and the use of mobile wallets and 
tokenisation. 

All card types are included in this definition, whether ‘pay later’ or 
‘pay now’ cards. For the avoidance of doubt, this includes credit, 
charge, deferred debit, immediate debit and prepaid cards.  
Moreover, both consumer cards and commercial cards are included 

in the definition. 

The market share calculation described in Article 1(5) refers to 
‘card-based payment transactions’. Therefore, for the purposes of 
the Article 1(5) exemption test, the market share calculation: 

 includes transactions based on both consumer and 
commercial cards; and 

 includes transactions based on credit, charge, deferred 

debit, immediate debit and prepaid cards.  

 



 

 

 

payment 
transactions 

Card transactions that result in the transfer of funds from the payer 
(the cardholder) to the payee (the merchant).  

The IFR does not apply to cash withdrawals at an ATM or at the 
counter of a PSP. However, the IFR does apply to the purchase of 
cash from a merchant (for example, buying foreign currency at a 
bureau de change, or getting cashback when buying groceries at a 
supermarket).  

exemptible 

three-party 
scheme  

Article 1(5) states that “when a three party payment card scheme 

licenses other payment service providers for the issuance of card-
based payment instruments or the acquiring of card-based payment 

transactions, or both, or issues card-based payment instruments 
with a co-branding partner or through an agent, it is considered to 
be a four party payment card scheme”.  

Article 1(5) also tells us that “in relation to domestic payment 

transactions, such a three-party payment card scheme may be 
exempted […]” 

An exemptible three-party scheme is one that is capable of handling 
UK domestic card payment transactions that involve three or four 
parties, viewed in its totality. This means a scheme which carries on 
direct issuing and acquiring activity and has granted licences to 
issuers and/or acquirers, or issues cards with a co-branding partner 

or through an agent.  

We do not consider that it is appropriate to look at the system more 
narrowly than this (e.g. by only examining transactions on cards 
issued by licensee issuers which necessarily involve four parties 
rather than three). This is because Article 1(5) says that it is the 
scheme that may be exempted, not the arrangements between the 
scheme and its licensees. 

in the UK For a transaction to be made ‘in the UK’, it must be a UK domestic 
transaction as defined under the IFR. This means that the issuing 
entity, the acquiring entity and the merchant must be located in the 
UK. Where one or more of these parties is located outside of the 
UK, the transaction is not made ‘in the UK’. Where one or more of 

those parties is located elsewhere in the EU, such a transaction 

would be made ‘in the EU’ but it would not be relevant for the 
purposes of the UK market share calculation.  

UK means the United Kingdom of Great Britain and Northern 
Ireland. 

  



 

 

 

Annex 2 – Question and Explanations  

 

Question Please provide data on the total value of all card-based payment transactions made 

under the [Scheme name] scheme in the UK for the period 9 September 2014 to 8 

September 2015 inclusive. 

Explanations 

Value: the £GBP amount of all transactions (i.e. the monetary amount of all goods/services 

purchased). The purchase of goods/services includes the purchase of cash (for example, 

buying foreign currency at a bureau de change or receiving cash-back when buying groceries 

at a supermarket).  

Card-based payment transaction: a service based on a payment card scheme’s 

infrastructure and business rules to make a payment transaction by means of any card, 

telecommunication, digital or IT device or software if this results in a debit or credit card 

transaction (as per Article 2(7) of the IFR). Card-based payment transactions can be made 

using any card-based payment instrument, including a card, mobile phone, computer or any 

other technological device containing the appropriate payment application which results in a 

card or card-based payment transaction (which is not a credit transfer or direct debit as 

defined by Article 2 of Regulation (EU) No 260/2012). Examples of card-based payment 

instruments therefore include: 

- Traditional plastic cards containing magnetic signature strips, chips and/or contactless 

(near-field communication) technology 

- Contactless fobs, stickers, and any other wearables containing contactless technology 

(e.g. wristbands, jewellery) etc. 

- Non-physical ‘virtual’ cards (effectively the BIN number and other card details which 

would otherwise be printed or embossed on a plastic card) 

- Cards or card details stored by any means on mobile or other personal devices, 

including loaded in to ‘virtual wallets’, or stored remotely in any database or 

information storage system (or ‘cloud’) associated with such devices whereby a card 

transaction can be effected by contactless technology, by tokenisation, through the use 

of applications (‘apps’) or by other technological processes.  

 

A card-based payment transaction is one which results in the transfer of funds from the payer 

(the cardholder) to the payee (the merchant). The purchase of cash is to be treated as a card-

based payment transaction (see further the definition of ‘value’ above).  

In responding to the question, data for all card-based payment transactions should be 

included, irrespective of whether the card type is a ‘pay now’ or ‘pay later’ product. Data 

should therefore be provided for transactions on credit, charge, deferred debit, immediate 

debit and pre-paid cards. 

Data should be provided for transactions on both consumer and commercial cards. 



 

 

 

Made under the [scheme name] scheme: Transactions on cards carrying the scheme brand 

and governed by the scheme’s rules, irrespective of the identity of the issuer and the acquirer. 

Transactions where the issuer and the acquirer are the same entity, and transactions where 

the issuer and the acquirer are separate entities, are both to be counted, although in all cases 

the value of the transaction is only to be counted once.   

In the UK: UK domestic transactions as defined by the IFR. This means those card 

transactions where each of the card issuer (the cardholder’s payment service provider), the 

acquirer (the merchant’s payment service provider) and the merchant are located in the United 

Kingdom. Transactions may or may not involve the physical presence of the cardholder at a 

point of sale (i.e. physical point of sale transactions, mail order, telephone order and e-

commerce transactions are all to be included, as long as each of the issuer, acquirer and 

merchant are located in the UK). 

 

 

 

 

 


